Tawerna Fisza concept by Marcin Budynek malowniczo położona restauracja nad rzeką Nettą w samym sercu Augustowa. Klimat restauracji tworzą nietuzinkowo zaaranżowane wnętrza i niezapomniane widoki. Autorska kuchnia mistrza Marcina Budynka odzwierciedla regionalną kuchnię polską z międzynarodowymi akcentami, podanymi w prosty lecz oryginalny sposób. Koncepcja menu oparta na świeżych rybach, owocach morza, a także mięsie, a ich smaki podbijają produkty lokalne i regionalne charakterystyczne dla Podlasia.
Marcin Budynek właściciel Restauracji Tawerna Fisza i Akademii Kulinarnej Marcina Budynka, zawodowy kucharz, który kontynuuje rodzinną tradycje i pasje do gotowania w trzecim pokoleniu. Rodowity poznaniak, absolwent szkół gastronomicznych, który doświadczenie zbierał podczas szkoleń w Anglii, Francji, Włoszech, Grecji i Hiszpanii. Członek Klubu Szefów Kuchni – prestiżowej organizacji zrzeszającej najlepszych szefów kuchni w Polsce.
Propagator kuchni polskiej, miłośnik lokalnych i regionalnych produktów. Swojego zamiłowanie do podróżowania i poznawania kuchni świata nie boi się przenosić na talerz łącząc tym samym polskie smaki z elementami kuchni świata.
Autor wielu felietonów kulinarnych, gość licznych programów telewizyjnych, m.in. ,,Pytanie na śniadanie”, ,,Przepis dnia” czy ,,Sanatorium miłości”. Miał przyjemność i zaszczyt gotować dla prezydentów Polski, Francji i kanclerza Niemiec. Autor sukcesu wielu polskich restauracji. Angażując swoje doświadczenie i pasję doradza polskim restauratorom jak najlepiej wykorzystać kulinarny potencjał swojego regionu. Jako ekspert ściśle współpracuje z Urzędem Miasta w Augustowie przy promowaniu kuchni regionalnej. Juror i laureat wielu prestiżowych konkursów kulinarnych, organizator imprez plenerowych. Brał udział w wielkim gotowaniu z Polskim Radiem, Radiem Zet i RMF.
Od lat zajmuje się promocją polskiej kuchni na rynkach zagranicznych biorąc udział w prestiżowych targach spożywczych i wydarzeniach kulturalnych w polskich placówkach dyplomatycznych m.in. w Kanadzie, Turcji, Malezji, Niemczech, Francji czy USA.
Szef kuchni Kamil Babkowski
absolwent Brytyjskiej szkoły gastronomicznej. Obecnie szef kuchni Tawerny Fisza oraz trener w Akademii Kulinarnej Marcina Budynka.
Jego specjalnością jest kuchnia polska w nowatorskim wydaniu oraz wykorzystanie produktów lokalnych i regionalnych, swoje inspiracje czerpie z bogactw natury.
Karierę gastronomiczną rozpoczął w Wielkiej Brytanii, zdobywając doświadczenie jako kucharz, swoje pierwsze kroki w stronę gastronomi stawiał u boku najlepszych Szefów Kuchni. Gotował m.in dla Korpusu Dyplomatycznego, prowadził warsztaty dla Ambasadorów w Polsce. Jako trener ściśle współpracuje z Akademia Kulinarną Marcina Budynka szkoląc i edukując młodych adeptów sztuki kulinarnej w całej Polsce.
© 2025 Restauracja Tawerna Fisza. All Rights Reserved